Ukazało się nareszcie wydawnictwo, o którym wspominałem w temacie "Wsparcie dla Ukrainy". Hajs z niego, przypominam, idzie na pomoc dla ukraińskiej sceny muzycznej, więc nie skąpcie grosza.
Do kogo ja to piszę... . Bardzo różnorodne stylistycznie płyciwo. Mamy tu siarczysty, rasowy BM prezentowany przez Saltus, czy Abusiveness, atmosferyk Stworza, mamy R. A. C. od Slavic Rebirth, ale też są folkowe klimaty jakichś Jarów, Krainy Ziemi ( sic!), Perunwitów i nawet Wojnar przyniósł nam z głębokiego boru pieśń, a jest jeszcze nawet thrash metal inspirowany Katem. Wolałbym typowo blackmetalowy wpierdol i zdziwiony jestem brakiem np. Sunwheel związanego przecież bardzo z Ukrainą, ale i taki rozstrzał prezentowanej muzyki ze sobą współgra. Jaki jest poziom "słowiańskiego metalu" każdy wie, ale tutaj zostałem miło zaskoczony, ponieważ te kawałki przygotowane specjalnie na okolicznościowe wydawnictwo przez różne zespoły naprawdę dają radę, także można wydać pieniądze nie tylko z pobudek altruistycznych, ale po prostu dlatego, że grany jest tu dobry metal. Póki co rzecz tylko w formacie cyfrowym. CD ukaże się na początku przyszłego roku.
SŁAWA UKRAINIE !
https://m-hall.store/product/various-po ... tal-album/